DiákoknakBűnügyi labor

gyerekek anyagminták felé hajolva jegyzetelnek
Minden foglalkozás kész rejtély. Belebújhatsz egy helyszínelő bőrébe, s kriminalisztikai problémákat oldhatsz meg az eddig tanult ismereteid felhasználásával, az információk értékelésével, átrendezésével. Az elemzések során új nézőpontok kerülnek előtérbe, amelyek más megoldásokat eredményezhetnek és kísérletezhetsz. Van lehetőség tévedésre, vitára, kísérletek más módon való megismétlésére. Ha nálad lesz a mobiltelefonod, speciális alkalmazásokkal azt is felhasználhatod majd a felderítésre.

A Bűnügyi labor kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Csillagászati szakkör

Érdekel a csillagászat? Szeretnél alkotni valamit és a saját munkáddal hozzájárulva többet megtudni a Földön kívüli világról és a Föld kozmikus kapcsolatairól. A Csillagász szakkör-1., a „klasszikus” csillagászat eredményeivel foglalkozik, míg a Csillagász szakkör-2. már az űrkutatással. A témákhoz kapcsolódó gyakorlati feladatokkal, távcsöves észleléssekkel, szakkörön belül házi versenyekkel és vetélkedőkkel is közelebb kerülhetsz az univerzum rejtélyeihez.

A Csillagászati szakkör 1-2. havi szakkör 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.
rézszínű csillagászati távcső

Drónok világa

föld felett szálló drón
Mi is az a digitális fotogrammetria és mi köze van a drónokhoz? Mire használhatók fel a drón felvételek? Az érdeklődők a drónokat ismerhetik meg közelebbről, a 3D modellezéssel, a pontfelhők készítésével, kész pontfelhőről méretek levételével. Az iskolai keretek között megismert összefüggésekre éppúgy szükség lesz a kurzus során, mint a digitális érdeklődésre.

A Drónok világa kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Energia világa

Érdekelnek az erőművek, a megújuló energiák? Hogyan takarékoskodjunk az energiával? Az Energia világa kurzus érthetően, kísérleteken keresztül foglalja össze a tudnivalókat, a hétköznapokban és az életünk részét képező fizikáról. Megismerkedhetsz az erőművekkel (hő, víz, szél, nap, atomerőművek), az atomfizika alapjaival és még sok más érdekeséggel.

Az Energia világa kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban
napelem mező háttérben egy szélkerékkel

Játék és tudomány a virtuális valóságban

egy ember virtuális szemüveget visel
Az egyik leggyorsabban fejlődő digitális technológiával ismerkedhetsz meg, amelynek használata a műszaki környezetben már lassan mindennapos dologgá válik és a hétköznapi életünkben is várható a megjelenése. Mi is az a virtuális valóság, hogyan hozható létre egy lézerszkenner segítségével? Mindezek témái a foglalkozásoknak, illetve olyan applikációk megismerése, amelyek egy-egy természettudományos témát ragadnak meg.

A Játék és tudomány a virtuális valóságban kiscsoportos foglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.

Mechatronika világa

Amennyiben vonzanak a gépek, érdekel az elektronika és odavagy a számítógépekért, akkor vár a mechatronika. Ebbe a modern világba nyerhetnek betekintést, akik ezt a programot választják. Kezdő szinten lehet megismerkedni az Arduinoval, a robotépítéssel, a drón programozásával és egy robotkart is beüzemelnek az érdeklődők.

A Mechatronika világa foglalkozássorozat 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.gyerekek legóból épített elektromechanikus mozgó játszanak

Robotok világa

fehér színű műanyag burkolatú robot integet
Lassan belépünk a robotok korába, éppen ezért érdemes előtte belecsöppeni a robotok világába. A foglalkozások lehetővé teszik a Lego robotok megismerését, illetve programozását különböző szinteken. A képzés keretében megismerkednek a ZORA humanoid robottal is.

A Robotok világa kihelyezett műhely- és klubfoglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.

Szabadulj okosan

Adva van egy szoba és egy csapat. A szobából kikerülni a csapattagok együttműködésével és természettudományos feladatok megoldásával lehet. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik program ideje alatt a saját kategóriájában hamarabb teljesíti a feladatot. A verseny a természeti jelenségek kémiai, biológiai, fizikai és matematikai hátterének bemutatását teszi lehetővé.

A Szabadulj okosan verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.
kémiai laboratórium lombikokkal

Zöldkaland hegyen-völgyön

sziklák a természetben
Ezen a kalandon többféle útvonalterv mentén (A Bakony kapujában, A Déli-Vértes mesevilága, A Pákozdvár titka, Az ingókövek és gyapjúzsákok földjén) ismerheted meg az élőlények felépítését és működését, az életközösségeket, az élőlények rendszerezését, az élő és élettelen környezeti tényezők kölcsönhatását, a környezeti rendszerek állapotát, védelmét, a fenntarthatóságát. A túrák során dolomitba, gránitba és andezitbe mélyülő, szabadon látogatható barlangokat keresünk fel, és az élményszerű természet- megismerés mellett megismerkedünk a természet- és barlangjárás, természetvédelem alapvető szabályaival is. A Zöldkaland hegyen-völgyön témanap 3 alkalomból áll. Alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban.

STEM tudományos témanap

A STEM-napokon - alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban - játékos, mégis tudományos formában betekintést nyújtunk az Titkok Háza programjaiba. A témanapon betekintünk az univerzum rejtelmes világába, megismerkedünk a csillagászati távcsövek használatával. A diákok próbára tehetik ügyességüket a Lego robot versenyen. A virtuális valóság sarokban összeépíthetnek egy motort. A témanapon megtudhatjuk, hogy Zora, a humanoid robot mire képes. Ezen kívül érdekes fizikai kísérelteket láthatunk az energia világából, valamint igyekszünk bizonyítani, hogy a kémia is érdekes lehet. A témanapot okos telefonra telepített természettudományos kvíz játékkal zárjuk.

Növények városi élete

Előtérben egy virásgoskert, a háttérben épületek látszanak
Ismerkedj a városi növényfajokkal természetes körülmények között, találkozz védett természeti értékekkel és versenyezz!
Miközben megismered a kézi GPS vevő használatát, kapcsolatba kerülsz más tudományterületekkel is, korszerű digitális adatnyerési technológiákat és elemzési módszereket alkalmazhatsz a gyakorlatban.
Egymással versenyezve, 4-5 fős csapatokat alakítva fedezd fel a védett fákat, fasorokat, vagy egyéb városi zöldfelületeket.
Miután beazonosítottátok a növényfajokat , beméritek a helyüket GPS-szel, majd számítógéppel térképi adatbázist építetek. Eközben megtudhatod, hogy a fokozott városi környezeti terhelés milyen hatással van a globális felmelegedésre és a növényekre.
A Növények városi élete verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 2x45 perc időtartamban.

Archicaching

Szeretnéd megismerni a városrendezés és építészet rejtelmeit?
Mi megmutatjuk neked, hogyan ismerd fel a különböző építészeti stílusokat miközben GPS vevővel, egymással versenyezve be is mérheted azok helyét, koordináta átszámításokat végezhetsz.
Megmutatjuk, hogyan kell a mért adatokat térképre vinni és közben megérted, hogy a geoinformatika tudománya mennyire nélkülözhetetlen és teljesen átszövi a mindennapjainkat.
Bontakoztasd ki egyéni képességeidet bonyolultnak tűnő eszközök (GPS, számítástechnikai szoftverek) önálló használatával! Lépj be a térinformatika világába!
Az Archicaching verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 2x45 perc időtartamban.
Városi létkép a levegőből, néhány ház és egy templomtorony

Emeld a szintet biológiából!

Közelről látszik egy fűcsomó, melyben egy zöld gömb van.
Itt az idő, hogy végre bátran kérdezz és végezz önálló vizsgálatokat a biológia számos területén (szerves és szervetlen anyagcsere folyamatok, növényi szövetek és szervek működése, életközösségek, környezet és természetvédelem).
A technikai feltételeket a Titkok Háza Tudományos élményközpont biztosítja neked. Megtanulhatod a mikroszkópok használatát, a laborban kísérletezhetsz.Az ismeretek alaposabb megértése érdekében a virtuális világba átlépve szerezhetsz ismereteket a VR-szemüvegek és a hozzájuk tartozó szoftverek használatával.
A dróntechnika megismerésével, akár magad is készíthetsz felméréseket a városi ökoszisztéma egyes területeiről, melynek adatait önállóan kiértékelheted.
Építs fel egy saját projektet, emeld a szintet biológiából!
Az „Emeld a szintet biológiából!” 10 alkalmas szakköri foglalkozás, alkalmanként 2x45 perc, mely az elméleti ismereteket gyakorlatban szemlélteti a diákok bevonásával akár a sikeres emelt szintű biológia érettségi vizsga teljesítéséhez is.

A fizika körülvesz -Mindennapi fizika a városunkban

Miközben a városban sétálsz,elgondolkoztál-e már azon, hogyan működnek a víztornyok, kutak?
Fedezd fel a köztéri napórákat, értsd meg a működésüket!
A légszennyezettség egyre nagyobb probléma. Mérd meg a városi környezetet terhelő légszennyezettségi adatokat és értsd meg a számok mögött rejlő valóságot!
A városokban a hang-és fényszennyezés komoly ökológiai probléma. Végezd el a méréseket és megértheted, hogy mindez mit jelent.
A hőveszteség kimutatásához hőkamerával megnézheted az épületek falait, ablakait.
Az építkezések megfigyelése során számos fizikai jelenséget
megérthetsz vezető oktatónk segítségével.
Tapasztald meg, hogy milyen sokszínűen körül veszi az életünket, életterünket a fizika világa.
A fizika körülvesz -Mindennapi fizika a városunkban! 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc
Egy éjszakai felvétel a Föld felszínéről az űrből, melyen messziről kivilágított városok láthatóak

Kriptográfia

Egy kopott asztalon fekszik kinyitva egy régi, megsárgult könyv, melyben írásjelek vannak
A titkosítás és titkosírás egyidős az emberiséggel.
Végezd el a kitűzött játékos feladatokat egyszerűbb titkosírási módszerekkel! Játék közben megérted a titkosítási módszerek matematikai és informatikai hátterét.
Olyan rejtelmes szakismeretekre teszel szert, mint a szimmetrikus titkosítás, nyilvános kulcsú titkosítás, kulcs-csere protokollok.
A kriptográfiai alkalmazásokkal az informatikai rendszerek biztonságával, a hálózatok feltörése elleni védelemmel is megismerkedhetsz, beleértve az adatokat érintő visszaéléseket, veszélyeket és következményeket. Megtanulhatod a védekezési módszereket és azt, hogyan ellenőrizd az információk hitelességét.
A Kriptográfia havi szakkör 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Csillagászati napközis tábor

A tábor során megismerkedhetsz a távcsövek, csillagtérképek, éggömbök használatával.
Megtanulod a csillagképek, bolygók, műholdak felismerését a szabad ég alatt. A benti foglalkozásokon építhetsz magadnak kis távcsövet, napórát vagy akár egy valódi iránytűtis.
Fedezzük fel együtt a Naprendszer csodáit, értsük meg a Föld, a Hold a bolygók mozgását a szimulációd programok segítségével! Végezzünk a csillagászathoz kapcsolódó érdekes fizikai kísérleteket!
A tábor során ellátogatunk a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba is.
A tábor 4 napos. Egy-egy napon egy vagy két foglalkozás kerül sorra, összesen 4 tanóra terjedelemben.
A világúr látszik, melyben kisebb nagyobb bolygók vannak.

Meteorológia, kicsit másképp

Magyarország zöld színű térképe rajta felhőkkel
Elméleti és gyakorlati ismereteket kaphatsz meteorológia témakörben és ezen ismeretek segíthetnek akár az emelt szintű fizika érettségi vizsga teljesítésében is.
Az interaktív foglalkozásokon részesévé válsz a meteorológia világának, adatokat elemzel és képeket dolgozol fel, hogy megértsd az összefüggéseket. Megtudhatod, hogyan lehet előre jelezni az időjárást, illetve saját mérések alapján történő előrejelzést is végezhetsz.
A program során kamerafelvételek bemutatására és feldolgozására is sor kerül. Mivel a programnak köszönhetően a Titkok Háza Tudományos Élményközpont közösen az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával csatlakozott az idokep.hu hálózatához és saját meteorológiai állomást üzemeltet, így az ott mért és megfigyelt adatok feldolgozása is a program része.
A Meteorológia, kicsit másképp 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.

Műholdak világában

Az első Föld megfigyelő műhold megjelenése óta több, mint ötven év telt el.
Ismerd meg a földmegfigyelő műholdakat és a fedélzetükön működő szenzorokat!
Megtanulhatod, hogy kereshetsz műholdas adatokat (felvételeket)az elérhető adattárakban?
Választ kaphatsz arra, hogy az egyre jobb felbontású szatellitek tényleg azt látják, amit mi, vagy esetleg többet? A szemünk által nem érzéket infravörös energiából hogyan lehet „látható” képet előállítani?
Mi hasznunk van a fejünk felett repkedő műholdakból?
Mi újság a nagyvilágban?
A folyamatok időbeli és időbeli fejlődésének vizsgálata (több évtizedes követése, történelmi térképek esetén több évszázados)ma már nem akadály.
Tanuld meg, hogyan használható a modern technológia a globális problémák felderítésében, felmérésében.
A képeken megtapasztalhatod, hogy mit jelent azemberi tevékenység hatása a Föld felszínborítás változására, folyamatában hogyan zajlik egyökológiai katasztrófa,pl.: Aral-tó kiszáradása.
A Műholdak világában 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.
Az előtérben a Föld részlete látszik, körülötte különböző formájű műholdak, a háttérben a Nap fénylik

3D tervezés és nyomtatás

Egy nyomtatógép van a képen, melynek a papírt kiadó tálcájában egy hamburger és egy papírkosárkában lévő sültkrumpli van
Napjainkban a 3D nyomtatás az ipar minden területén jelen van, kezdve a fogászattól, az építőiparon át az autógyártásig.
A módszer ismerete és alkalmazásának képessége óriási előnyt jelent a fiatalok piaci versenyképességének megőrzésében.
A foglalkozás során e technológia megismerésére van lehetőség (a szűkös időkeret folytán csak alap szinten), illetve azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a téma iránt, információszolgáltatás a lehetséges önfejlesztési irányokról.
A foglalkozások során megismerkedhetsz a 3D tervező szoftverprogram funkcióival,lehetőségeivel,a tervezés menetével.
Valósítsd meg saját ötleteidet egyelőre elkészített terv kinyomtatása során!
A 3D tervezés és nyomtatás 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.

Csillagászati objektumok fényképezése, képfeldolgozás

Nap, mint nap lenyűgöző, különféle csillagászati objektumokat ábrázoló képekkel találkozhatunk, köszönhetően az érzékeny detektoroknak, fejlett fényképezési módszereknek, valamint a kifinomult képfeldolgozási technikáknak.
Csupán a saját szemünkre hagyatkozva, ezeket az objektumokat ilyennek még a legkiválóbb távcsőbe nézve sem láthatnánk.
A program keretében foglalkozunk a látással, a fénnyel, a legfontosabb optikai elemekkel, a leképezési hibákkal, az elektronikus képfelvevő detektorokkal és a digitális felvételek feldolgozásával.
Gyakorlati foglalkozás keretében megismerkedünk néhány szabad szoftverrel, melyek jól használhatók a digitális felvételek manipulálására.
A Csillagászati objektumok fényképezése, képfeldolgozás kiscsoportos foglalkozás 10 alkalombóláll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.
fényképek csillagokról