DiákoknakBűnügyi labor

gyerekek anyagminták felé hajolva jegyzetelnek
Minden foglalkozás kész rejtély. Belebújhatsz egy helyszínelő bőrébe, és kriminalisztikai problémákat oldhatsz meg az eddig tanult ismereteid felhasználásával, az információk értékelésével, átrendezésével. Az elemzések során új nézőpontok kerülnek előtérbe, amelyek más megoldásokat eredményezhetnek és kísérletezhetsz. Van lehetőség tévedésre, vitára, kísérletek más módon való megismétlésére. Ha nálad lesz a mobiltelefonod, speciális alkalmazásokkal azt is felhasználhatod majd a felderítésre.

A Bűnügyi labor kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Csillagászati objektumok fényképezése, képfeldolgozás

Nap mint nap lenyűgöző, különféle csillagászati objektumokat ábrázoló képekkel találkozhatunk, köszönhetően az érzékeny detektoroknak, fejlett fényképezési módszereknek, valamint a kifinomult képfeldolgozási technikáknak. A program keretében foglalkozunk a látással, a fénnyel, a legfontosabb optikai elemekkel, a leképezési hibákkal, az elektronikus képfelvevő detektorokkal, és a digitális felvételek feldolgozásával. Gyakorlati foglalkozás keretében megismerkedünk néhány szabad szoftverrel, melyek jól használhatók a digitális felvételek manipulálására.

A Csillagászati objektumok fényképezése, képfeldolgozás kiscsoportos foglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.
űrteleszkóp által készített kép a világűrről és az Androméda ködről

Csillagászati szakkör

rézszínű csillagászati távcső
Érdekel a csillagászat? Szeretnél alkotni valamit és a saját munkáddal hozzájárulva többet megtudni a Földön kívüli világról és a Föld kozmikus kapcsolatairól. A Csillagász szakkör-1., a „klasszikus” csillagászat eredményeivel foglalkozik, míg a Csillagász szakkör-2. már az űrkutatással. A témákhoz kapcsolódó gyakorlati feladatokkal, távcsöves észleléssekkel, szakkörön belül házi versenyekkel és vetélkedőkkel is közelebb kerülhetsz az univerzum rejtélyeihez.

A Csillagászati szakkör 1-2. havi szakkör 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Drónok világa

Mi is az a digitális fotogrammetria és mi köze van a drónokhoz? Mire használhatók fel a drón felvételek? Az érdeklődők a drónokat ismerhetik meg közelebbről, a 3D modellezéssel, a pontfelhők készítésével, kész pontfelhőről méretek levételével. Az iskolai keretek között megismert összefüggésekre éppúgy szükség lesz a kurzus során, mint a digitális érdeklődésre.

A Drónok világa kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.
föld felett szálló drón

Energia világa

napelem mező háttérben egy szélkerékkel
Érdekelnek az erőművek, a megújuló energiák? Hogyan takarékoskodjunk az energiával? Az Energia világa kurzus érthetően, kísérleteken keresztül foglalja össze a tudnivalókat, a hétköznapokban és az életünk részét képező fizikában. Megismerkedhetsz az erőművekkel (hő, víz, szél, nap, atomerőművek), az atomfizika alapjaival és még sok más érdekeséggel.

Az Energia világa témanap 3 alkalomból áll. Alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban.

Játék és tudomány a virtuális valóságban

Az egyik leggyorsabban fejlődő digitális technológiával ismerkedhetsz meg, amelynek használata a műszaki környezetben már lassan mindennapos dologgá válik és a hétköznapi életünkben is várható a megjelenése. Mi is az a virtuális valóság, hogyan hozható létre egy lézerszkenner segítségével? Mindezek témái a foglalkozásoknak, illetve olyan applikációk megismerése, amelyek egy-egy természettudományos témát ragadnak meg.

A Játék és tudomány a virtuális valóságban kiscsoportos foglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.
egy ember virtuális szemüveget visel

Mechatronika világa

gyerekek legóból épített elektromechanikus mozgó játszanak
Amennyiben vonzanak a gépek, érdekel az elektronika és odavagy a számítógépekért, akkor vár a mechatronika. Ebbe a modern világba nyerhetnek betekintést, akik ezt a programot választják. Kezdő szinten lehet megismerkedni az Arduinoval, a robotépítéssel, a drón programozásával és egy robotkart is beüzemelnek az érdeklődők.

A Mechatronika világa foglalkozássorozat 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Robotok világa

Lassan belépünk a robotok korába, éppen ezért érdemes előtte belecsöppeni a robotok világába. A foglalkozások lehetővé teszik a Lego robotok megismerését, illetve programozását különböző szinteken. A diákok a képzés keretében megismerkednek a ZORA humanoid robottal is.

A Robotok világa kihelyezett műhely- és klubfoglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.
fehér színű műanyag burkolatú robot integet

Szabadulj okosan

kémiai laboratórium lombikokkal
Adva van egy szoba és egy csapat. A szobából kikerülni a csapattagok együttműködésével és természettudományos feladatok megoldásával lehet. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik program ideje alatt a saját kategóriájában hamarabb teljesíti a feladatot. A verseny a természeti jelenségek kémiai, biológiai, fizikai és matematikai hátterének bemutatását teszi lehetővé.

A Szabadulj okosan verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.

Zöldkaland hegyen-völgyön

Ezen a kalandon többféle útvonalterv mentén (A Bakony kapujában, A Déli-Vértes mesevilága, A Pákozdvár titka, Az ingókövek és gyapjúzsákok földjén) ismerheted meg az élőlények felépítését és működését, az életközösségeket, az élőlények rendszerezését, az élő és élettelen környezeti tényezők kölcsönhatását, a környezeti rendszerek állapotát, védelmét, a fenntarthatóságát. A túrák során dolomitba, gránitba és andezitbe mélyülő, szabadon látogatható barlangokat keresünk fel, és az élményszerű természet- megismerés mellett megismerkedünk a természet- és barlangjárás, természetvédelem alapvető szabályaival is.

A Zöldkaland hegyen-völgyön témanap 3 alkalomból áll. Alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban.
sziklák a természetben

STEM tudományos témanap

A tanulók figyelik a bemutatót.
A STEM-napokon - alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban - játékos, mégis tudományos formában betekintést nyújtunk az Titkok Háza programjaiba. A témanapon betekintünk az univerzum rejtelmes világába, megismerkedünk a csillagászati távcsövek használatával. A diákok próbára tehetik ügyességüket a Lego robot versenyen. A virtuális valóság sarokban összeépíthetnek egy motort. A témanapon megtudhatjuk, hogy Zora, a humanoid robot mire képes. Ezen kívül érdekes fizikai kísérelteket láthatunk az energia világából, valamint igyekszünk bizonyítani, hogy a kémia is érdekes lehet. A témanapot okos telefonra telepített természettudományos kvíz játékkal zárjuk.

Növények városi élete

Ismerkedj a városi növényfajokkal természetes körülmények között, találkozz védett természeti értékekkel és versenyezz!
Miközben megismered a kézi GPS vevő használatát, kapcsolatba kerülsz más tudományterületekkel is, korszerű digitális adatnyerési technológiákat és elemzési módszereket alkalmazhatsz a gyakorlatban. Egymással versenyezve, 4-5 fős csapatokat alakítva fedezd fel a védett fákat, fasorokat, vagy egyéb városi zöldfelületeket. Miután beazonosítottátok a növényfajokat , beméritek a helyüket GPS-szel, majd számítógéppel térképi adatbázist építetek. Eközben megtudhatod, hogy a fokozott városi környezeti terhelés milyen hatással van a globális felmelegedésre és a növényekre.

A Növények városi élete verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 2x45 perc időtartamban.
Növények a városi környezetben

Archicaching

Prohászka templom
Szeretnéd megismerni a városrendezés és építészet rejtelmeit? Mi megmutatjuk neked, hogyan ismerd fel a különböző építészeti stílusokat miközben GPS vevővel, egymással versenyezve be is mérheted azok helyét, koordináta átszámításokat végezhetsz. Megmutatjuk, hogyan kell a mért adatokat térképre vinni és közben megérted, hogy a geoinformatika tudománya mennyire nélkülözhetetlen és teljesen átszövi a mindennapjainkat. Bontakoztasd ki egyéni képességeidet bonyolultnak tűnő eszközök (GPS, számítástechnikai szoftverek) önálló használatával! Lépj be a térinformatika világába!

Az Archicaching verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 2x45 perc időtartamban.

Emeld a szintet biológiából!

Itt az idő, hogy végre bátran kérdezz és végezz önálló vizsgálatokat a biológia számos területén (szerves és szervetlen anyagcsere folyamatok, növényi szövetek és szervek működése, életközösségek, környezet és természetvédelem). A technikai feltételeket a Titkok Háza Tudományos Élményközpont biztosítja neked. Megtanulhatod a mikroszkópok használatát, a laborban kísérletezhetsz. Az ismeretek alaposabb megértése érdekében a virtuális világba átlépve szerezhetsz ismereteket a VR-szemüvegek és a hozzájuk tartozó szoftverek használatával. A dróntechnika megismerésével, akár magad is készíthetsz felméréseket a városi ökoszisztéma egyes területeiről, melynek adatait önállóan kiértékelheted. Építs fel egy saját projektet, emeld a szintet biológiából!

Az „Emeld a szintet biológiából!” 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc, mely az elméleti ismereteket gyakorlatban szemlélteti a diákok bevonásával akár a sikeres emelt szintű biológia érettségi vizsga teljesítéséhez is.
Biológia

A fizika körülvesz -Mindennapi fizika a városunkban

Látható fizika
Miközben a városban sétálsz, elgondolkoztál-e már azon, hogyan működnek a víztornyok, kutak?
Fedezd fel a köztéri napórákat, értsd meg a működésüket! A légszennyezettség egyre nagyobb probléma. Mérd meg a városi környezetet terhelő légszennyezettségi adatokat és értsd meg a számok mögött rejlő valóságot! A városokban a hang-és fényszennyezés komoly ökológiai probléma. Végezd el a méréseket és megértheted, hogy mindez mit jelent. A hőveszteség kimutatásához hőkamerával megnézheted az épületek falait, ablakait. Az építkezések megfigyelése során számos fizikai jelenséget megérthetsz vezető oktatónk segítségével. Tapasztald meg, hogy milyen sokszínűen körül veszi az életünket, életterünket a fizika világa.

A fizika körülvesz -Mindennapi fizika a városunkban! 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc

Kriptográfia

A titkosítás és titkosírás egyidős az emberiséggel. Végezd el a kitűzött játékos feladatokat egyszerűbb titkosírási módszerekkel! Játék közben megérted a titkosítási módszerek matematikai és informatikai hátterét. Olyan rejtelmes szakismeretekre teszel szert, mint a szimmetrikus titkosítás, nyilvános kulcsú titkosítás, kulcs-csere protokollok. A kriptográfiai alkalmazásokkal az informatikai rendszerek biztonságával, a hálózatok feltörése elleni védelemmel is megismerkedhetsz, beleértve az adatokat érintő visszaéléseket, veszélyeket és következményeket. Megtanulhatod a védekezési módszereket és azt, hogyan ellenőrizd az információk hitelességét.

A Kriptográfia havi szakkör 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.
Titkosírás

Csillagászati napközis tábor

Csillagászat csodái
A tábor során megismerkedhetsz a távcsövek, csillagtérképek, éggömbök használatával. Megtanulod a csillagképek, bolygók, műholdak felismerését a szabad ég alatt. A benti foglalkozásokon építhetsz magadnak kis távcsövet, napórát vagy akár egy valódi iránytűt is. Fedezzük fel együtt a Naprendszer csodáit, értsük meg a Föld, a Hold a bolygók mozgását a szimulációs programok segítségével! Végezzünk a csillagászathoz kapcsolódó érdekes fizikai kísérleteket! A tábor során ellátogatunk a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba is.

A tábor 4 napos. Egy-egy napon egy vagy két foglalkozás kerül sorra, összesen 4 tanóra terjedelemben.

Meteorológia, kicsit másképp

Elméleti és gyakorlati ismereteket kaphatsz meteorológia témakörben és ezen ismeretek segíthetnek akár az emelt szintű fizika érettségi vizsga teljesítésében is. Az interaktív foglalkozásokon részesévé válsz a meteorológia világának, adatokat elemzel és képeket dolgozol fel, hogy megértsd az összefüggéseket. Megtudhatod, hogyan lehet előre jelezni az időjárást, illetve saját mérések alapján történő előrejelzést is végezhetsz. A program során kamerafelvételek bemutatására és feldolgozására is sor kerül. Mivel a programnak köszönhetően a Titkok Háza Tudományos Élményközpont közösen az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával csatlakozott az idokep.hu hálózatához és saját meteorológiai állomást üzemeltet, így az ott mért és megfigyelt adatok feldolgozása is a program része.

A Meteorológia, kicsit másképp 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.
Időjárás előrejelzés

Műholdak világa

A minket körülvevő műholdak
Az első Föld megfigyelő műhold megjelenése óta több, mint ötven év telt el. Ismerd meg a földmegfigyelő műholdakat és a fedélzetükön működő szenzorokat! Megtanulhatod, hogy kereshetsz műholdas adatokat (felvételeket)az elérhető adattárakban. Választ kaphatsz arra, hogy az egyre jobb felbontású szatellitek tényleg azt látják, amit mi, vagy esetleg többet? A szemünk által nem érzéket infravörös energiából hogyan lehet „látható” képet előállítani? Mi hasznunk van a fejünk felett repkedő műholdakból? Mi újság a nagyvilágban? A folyamatok időbeli fejlődésének vizsgálata (több évtizedes követése, történelmi térképek esetén több évszázados)ma már nem akadály. Tanuld meg, hogyan használható a modern technológia a globális problémák felderítésében, felmérésében. A képeken megtapasztalhatod, hogy mit jelent az emberi tevékenység hatása a Föld felszínborítás változására, folyamatában hogyan zajlik egy ökológiai katasztrófa, pl.: Aral-tó kiszáradása.

A Műholdak világa 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.

3D tervezés és nyomtatás

Napjainkban a 3D nyomtatás az ipar minden területén jelen van, kezdve a fogászattól, az építőiparon át az autógyártásig. A módszer ismerete és alkalmazásának képessége óriási előnyt jelent a fiatalok piaci versenyképességének megőrzésében. A foglalkozás során e technológia megismerésére van lehetőség (a szűkös időkeret folytán csak alap szinten), illetve azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a téma iránt, információszolgáltatás a lehetséges önfejlesztési irányokról. A foglalkozások során megismerkedhetsz a 3D tervező szoftverprogram funkcióival, lehetőségeivel, a tervezés menetével. Valósítsd meg saját ötleteidet egyelőre elkészített terv kinyomtatása során!

A 3D tervezés és nyomtatás 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.
3d nyomtató

Emeld a szintet kémiából

Felkészülés a kémia érettségire.
A foglakozás témakörei szorosan kapcsolódnak az emelt szintű kémia érettségi követelményeihez. Cél, az hogy a résztvevők gyakorlatot szerezzenek a kísérletek megtervezésében, megvalósításában és értékelésében, elemzésében. Ebben egy jól felszerelt labor és egy tapasztalt oktató nyújt segítséget.

Az Emeld a szintet kémiából 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.

Határtalan tudomány

A program során a résztvevők megismerkedhetnek az ember és a tudomány párhuzamos fejlődésével, kiemelve nagyobb találmányokat pl: kerék, pénz, elektromosság. Első alkalommal egy előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, majd egy interaktív bemutató keretei között ismerkedhetnek meg a mai fejlett robotokkal. Második alkalommal pedig játékos vetélkedőn számolhatnak be megszerzett tudásukról.

A Határtalan tudomány 2 alkalmas verseny/vetélkedő, alkalmanként 45 perc.
Tudomány és társadalom

Elektonika csodái

Áramkör
A résztvevők egy elektronikai áramkör tervezési és gyártási lépéseit ismerhetik meg a foglalkozások során. Az áramkör tervezése és szimulációja után egy prototípus elkészítése következik. Nyomtatott áramköri lapok tervezésének eszközei és előállítására képes gyártósor is bemutatásra kerül. A foglalkozáson az áramkör megépítése, élesztése és mérése szintén megvalósul.

Az Elektonika csodái 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.

Akusztikai ismeretek fejlesztése - Hangszóró építés

A résztvevők egy hangszóró és hangdoboz gyártási lépéseit ismerhetik meg a foglalkozások során. Az adott foglalkozás elméleti ismereteinek átadása után a munkadarab elkészítése következik. Az ipari méretekben végzett hangszóró és hangdoboz gyártásának folyamata is bemutatásra kerül. A foglalkozásokon az eszköz megépítése, élesztése és mérése is megvalósul.

A Hangszóró építés 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.
Színpompás hangszóró

A csillagos égbolt csodái

Univerzum
A foglalkozásokon megismerkedhetsz az univerzum világával. Bemutatjuk, hogy a csillagászok hogyan mérik a távoli világok távolságát és a fényeséségét. Megismerkedhetsz a központi csillagunkkal, a Nappal, a Naprendszer bolygóival. Megmutatjuk, hogyan jöttek létre a bolygók és a mi Holdunk. Megtudhatod, hogy veszélyt jelentenek-e ránk a kisbolygók és az üstökösök. Elkalandozunk a távoli világűrbe, a fekete lyukak birodalmába. Megtanítjuk a távcsövek használatát, bemutatjuk, hogy mi mindent láthatsz velük és segítünk kiválasztani a megfelelő teleszkópot. Foglalkozunk a Földön kívüli élet kutatásával, áttekintjük a lehetséges jelölteket a Naprendszerünkben és azon túl.

A csillagos égbolt csodái 5 alkalmas foglalkozássorozat, alkalmanként 2x45 perc.

"Fenntartható közösség – fenntartható megye" tanulmányi verseny

A Fejér Megyei Önkormányzat az Echo Innovációs Műhellyel konzorciumban sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kiírásra került TOP-5.3.2-17 kódszámú, „Megyei identitás erősítése” című pályázati felhívásra, ahol 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek keretében „Fenntartható közösség – fenntartható megye” alcímmel a projektben egy olyan szakmai tevékenység is megvalósításra kerül, mely a megyei környezeti-, fenntarthatósági szemléletformálási programok hiányának pótlását célozza oly módon, hogy azok online térben is elérhetők legyenek.

A lakosság részére a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálási programok megvalósítása első lépéseként környezeti fenntarthatósági tanulmányi verseny kerül meghirdetésre a Fejér megyei oktatási intézmények alsós-, felsős- és középiskolás tanulói számára.

A tesztek, kvízek, feladatok a következő témák elsajátítására irányulnak:
• környezetvédelem
• energiahatékonyság, energiatudatosság, energiatakarékosság
• klímaváltozás, globális felmelegedés

Alsós tesztsor: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc04JdKnwMJvpz92XHmyM4_3usF7vM7Uhb3zbuPnQNy9nNYHA/viewform
Felsős tesztsor: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdM8k3spLw5x2Fm05ldnN9ji-aIiIcdBMoNl5Q3_hbk0U7UFg/viewform
Középiskolás tesztsor: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTGJSBJZQWXyPTKxbQKe1Pd9NkY5Ds4E9maY-iv2UaCHx-_A/viewform

Fontos, hogy amennyiben 18 év alatti diák jelentkezik a tanulmányi versenyre, úgy szükség van szülő hozzájárulásához, amit a pályázati felhívás mellékleteként megtalálható nyilatkozat kitöltésével tud a szülő megtenni, melyet kérnénk előzetesen e-mailben szkennelve info@titkokhaza.hu és postai úton is az alábbi címre (Titkok Háza Tudományos Élményközpont, 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.) megküldeni.
A 18 éven aluli diákok a szülői nyilatkozat megérkezéséig is részt vehetnek a versenyben, azonban elért eredményük csak akkor lesz értékelve és díjazva, ha visszaérkezik a szülői nyilatkozat. Amennyiben ez nem történik meg a 18 év alatti diákok esetében, úgy a jelentkezésük, kitöltött tesztjük törlésre kerül a rendszerünkből! https://www.titkokhaza.hu/?/dokumentumok

A verseny kitöltésének véghatárideje: 2022. november 10.
Fenntarthatóság